Säg Hej till Monica Karlstein – hemmafixare på heltid
Säg Hej till vår nya samarbetspartner Monica Karlstein. Journalisten och statsvetaren som lämnade kvällstidningsredaktionen för att bli heltidsåterbrukare, inspiratör och inredare.
På en av Sveriges största inredningsblogg Hemmafixbloggen.se låter hon läsaren hänga med på en uppsjö av fixiga projekt, renoveringar och inredningsuppdrag.
I morfars källare – till brädden fylld av spännande prylar, möbler, skrot och gamla grejer – såddes ett frö i Monica redan som barn. Morfar var engagerad i den lokala handbollsklubben och brukade samla in gamla prylar som han fixade till och rustade upp. Morfars återbruk såldes sedan på loppisar som föreningen arrangerade för att samla in pengar till klubben.
- Det bästa jag visste var att få gå ner i mormor och morfars källare och hitta gamla grejer som jag kunde göra någonting med. Morfar hade ständigt något projekt på gång i sin lilla verkstad och jag älskade att få vara med när han höll på där nere.
Det var där Monica lärde sig att se det vackra i sådant andra avfärdat och ta vara på – och ge nytt liv åt gamla grejer.
- Jag kommer ihåg hur jag gjorde om mina möbler när jag var liten. Fixade kuddar och gjorde fint på rummet.
När familjen (som förutom Monica består av sambo och två barn) flyttade in i huset i Drevviksstrand för ett par år sedan fick det genomgå samma behandling. ”Att göra ett hus till ett hem”, kan låta klyschigt, men det var just det Monica och sambon gjorde. Rum för rum arbetade de sig framåt och satte upp blommiga tapeter, la till charmiga äldre detaljer – och ett blått kök. Helt enkelt sådant som känns personligt för just deras familj.
- Ju längre vi bor här, desto mer charm – i form av gammalt bråte – tillför vi i huset, säger Monica och skrattar.
Än idag kan man se spår av morfars källare i Monicas hem. En liten pinnstol han omsorgsfullt renoverade åt henne som barn.
- Han slipade bort färgen och lackade stolen, jag minns att det kom damm i lacken, då gjorde han om hela processen. Jag kommer ihåg hur han kämpade och slet med den där när jag var liten. Nu står den stolen hemma hos mig och används av mina barn. Det är något fint med saker som används och levs med länge.
Även om intresset för hemmafixandet har funnits där hela tiden var det inte helt självklart att det var det som skulle komma att bli Monicas yrke. Med dubbla examen i statsvetenskap och journalistik inledde Monica sin yrkeskarriär på en av Sveriges största kvällstidningar. Vid sidan av jobbet startade hon tids nog Hemmafixabloggen.se. Där delade hon med sig av sina DIY-projekt och fick snart en trogen skara följare som ville läsa om de hennes projekt.
- Tänk att jag får jobba 8 timmar om dagen med min största passion. Det är ju helt fantastiskt! Det är verkligen det roligaste jag vet, ofta känns det inte ens som jag jobbar.
- Jag är en sådan som kan sitta i timmar och scrolla på olika köp- och säljsidor efter gamla möbler som ligger som bortskänkes. Jag gillar verkligen utmaningen att ta något ingen vill ha och göra det till något fint som många kan tänka sig att ha hemma och som håller under en lång tid både funktionellt och stilmässigt. Det är väldigt roligt. Förhoppningsvis inspirerar det andra att återbruka mer och värna bättre om planetens resurser.
Monicas egna inspiration hämtar hon lite överallt, det kan vara en vacker port som passeras på någon resa, ett mönster på ett blad eller arkitektur som fångar hennes intresse. Men allt som oftast är det naturen i sig som väcker en idé hos Monica.
- Det är skönt att åka ut till sommarstugan och sätta mig på trappen där och bara få vara lite – landa där. När jag får sitta, med naturen runt mig och bara göra ingenting, då händer någonting i mig och idéerna kommer smygandes.
Med en portfolio full av olika renoveringsprojekt i alla möjliga storlekar skulle man kunna tro att Monica även är en utbildad hantverkare. Så är inte fallet, men med ganska enkla medel har hon lärt sig att skapa stor förändring. Med resultat som håller under lång tid. Kanske är det är just det som gör henne så omtyckt av sina läsare.
- Många hör av sig och frågar om det är görbart även för den ohändige och det är det ju verkligen. Det handlar bara om att våga och prova sig fram, ibland blir det fel, väldigt ofta blir det väldigt bra.
Det är tydligt att Monica uppskattar kreativa, okomplicerade och snabba lösningar men understryker själv gång på gång att det är viktigt med ett långsiktigt resultat. Passion för och hela idén med återbruket handlar ju just om att ta vara på saker som annars går till spillo och att inte slösa på naturens resurser. Just därför passar Huntonits produkter och samarbetet med Monica särskilt bra.
– Jag vill skapa resultat som man älskar länge så att man vill behålla möbler eller ytskikt man annars skulle ta bort eller göra sig av med. En väggpanel är enkel att måla över om vi skulle tröttna på en viss kulör men själva panelen håller i många år. Framför allt är jag glad att jag hittat den här produkten eftersom Huntonit, precis som jag, utgår från en råvara som andra ratat och gör något vackert av det. Huntonit tar vara på skogens resurser och förädlar (i framställningen av väggpanelerna) murket trä som annars skulle sållas bort i den övriga träindustrin. Vi båda utgår från det som andra tycker är skräp och förvandlar det till guld.
Vill du hänga med på renoveringen?
På hemmafixbloggen.se kan du följa Monica Karlstein när hon renoverar hemmet med väggpanel från Huntonit!
Du kan även följa vårt samarbete genom våra sociala medier.