Inspiration

Snyggt, snabbt, smidigt med Huntonit takskiva

Innertak

För snickaren Simon Södermark i Umeå innebär Huntonits takskivor inte bara snygga innertak på kort tid. Eftersom han oftast snickrar ensam, gör den lätta skivan dessutom att han slipper onödigt tunga lyft.

Simon Södermark har varit snickare så länge han kan minnas. Som för många andra började det med kojor och lådbilar hemma i trädgården, men Simon tog det ett steg längre.

– Jag kommer ihåg när jag och en kompis byggde en koja av material från ett rivningshus i närheten. Den blev bara större och större och när den var klar tror jag att den hade fjorton rum, skrattar Simon.

Simon fick en bra grund att stå på
Efter att ha utbildat sig till snickare tog Simon anställning på en byggfirma som framför allt byggde prefabricerade hus.
– Där fick jag en bra grund. Man var med genom hela projektet från stomresning tills sista listen var satt. Och allt däremellan: Fönster, kök, badrum, innerväggar – hela baletten.

Brinner för hantverket
För knappt tio år sedan startade han eget: Simon S-Bygg i Umeå. Firman växte över tid och strax innan pandemin hade Simon runt tio anställda.

– Men där någonstans kände jag att det inte var lika kul längre. Jag ville inte vara chef och hålla på med administration och personalfrågor. Jag ville ju vara snickare, det är ju det jag brinner för.

Så Simon återgick till att vara ensamsnickare och det ångrar han inte. Framför allt är det själva hantverket och variationen i uppdragen han älskar.

– Ena dagen specialtillverkar jag ett bord. Andra dagen byter jag fönster. Jag har faktiskt byggt flera hus helt själv. Jag tar ju förstås in folk när det behövs, men det mesta klarar jag själv.Viktigt med bra ergonomi
Och när man jobbar själv är det förstås viktigt att arbeta effektivt och välja de metoder som fungerar bäst, inte minst när det gäller ergonomi.

– När man sätter tak själv är det tungt och otympligt med gips. När min bygghandlare rekommenderade Huntonits takskivor för massa år sedan så blev det något av en aha-upplevelse. Så otroligt enkelt och smidigt!

Enkelt montage
Huntonits takskivor finns i en mängd olika bredder och tack vare det smarta klick-systemet är de mycket enkla att montera, även när man är ensam. Dessutom finns de i flera olika stilar och strukturer.

– Jag brukar ofta rekommendera Classique eller Symfoni, men kunden får ju så klart bestämma själv, säger Simon.

Simon väljer oftast formatet 30 x 120, dels för att den är lätt att hantera, dels för att han menar att det ger mer liv och rörelse åt taket. En annan fördel är att takskivorna är färdigmålade från början.

– Det gör att jag spar massor av tid och kan ge kunden ett bättre pris. Dessutom slipper jag krångel med att hitta målare som kan precis när jag vill ha jobbet gjort, säger Simon.Vill testa Huntonit Proffsvägg
Simon har som sagt jobbat en hel del med takskivorna, men har ännu inte haft möjlighet att testa Huntonit Proffsvägg – en byggskiva med samma smarta klicksystem som takskivan, och som dessutom är skruvfast med bara ett lager. Det gör att den ersätter den traditionella metoden med gips och OSB-skiva, vilket spar oerhört mycket tid när man ska bygga en slät innervägg.

– Jag är väldigt sugen på att prova den! Skälet till att jag inte gjort det är att jag inte riktigt har haft något passande projekt på sistone. Vem vet – jag kanske går över helt och hållet till den också, säger Simon.

 

Dela

Inspireras av våra produkter

En del av Byggma Group AB