Artiklar

Proffsvägg gjorde jaktstugan till sommarstuga

Huntonit Proffsvägg

När bröderna Daniel Abenius och Robert Svensson skulle renovera farfars gamla jaktstuga var det viktigt att värna om familjearvet. Genom att välja Proffsvägg från Huntonit kunde de bibehålla den rustika och gedigna känslan som infinner sig när någonting är riktigt gjort, precis som farfar gjort.

I slutet av 60-talet påbörjade brödernas farfar Gert Svensson byggandet av jaktstugan. Tanken var att skapa sig ett tillhåll att söka värme inom under jaktsäsongens kallaste månader. Så fick det bli, mitt ute i de småländska skogarna på familjens mark valde man omsorgsfullt ut den plats som skulle komma att bli familjens nya jaktstuga.

- Farmor och farfar satte i stort sett en pinne i varje hörn och började markera upp var man skulle ha den öppna spisen och var sovrummet skulle ligga. När man hade kommit så långt att det var dags att sätta in fönster råkade farmor Ninni vara där just den dagen och fick agera måttstock och fönsterna installerades i höjd med farmors höft.

Farfar Gert ägnade fritiden åt att låta stugan sakteligen växa fram. De träd som tidigare stått där jaktstugan nu skulle byggas togs tillvara på och bearbetades till timmerstockar som stugan sedan byggdes av.

- Det känns fint att det som funnits på den här platsen tidigare, den här skogen, det är det som har blivit stugan som använts i flera generationer.

Från jaktstuga till sommarstuga

Det händer fortfarande att stugan används som jaktstuga av Robert och hans jaktlag. Men främst använder både Daniel och Robert farfars stuga som sommarstuga. Dit tar de med hela familjen och kopplar av från det stressiga vardagslivet och låter barnen leka i skogen. bada och fiska i sjön. Precis som deras föräldrar gjort när de var barn.

- Det är en plats där vi kan koppla av och komma bort. Det är en sådan extrem kontrast mot det liv vi lever i vardagen. Vi båda känner ett ansvar att låta detta leva vidare till kommande generationer.

I takt med att stugans primära funktion växlat från jaktstuga till sommarstuga har behovet av att renovera och anpassa den efter dess nya syfte uppkommit. Bröderna kom till en punkt där de helt enkelt kände att de var tvungna att renovera stugan.

- Skulle vi göra det så ville vi göra det på ett sätt som bevarar känslan som farfar skapat här. Bevara hantverket och få ett snyggt resultat samtidigt som ingen av oss har den tid farfar hade att lägga på detta, så vi blev tvungna att tänka smart. Det var då vi bestämde oss för att använda Proffsvägg från Huntonit.

Temperaturvariatoner – en utmaning

Jaktstugan har varken rinnande vatten eller är uppvärmd året runt. Det ställde en del funktionella krav på materialet. Det behöver klara av stora variationer i fukt och temperatur för att inte ta skada under vinterhalvåret. Genom att välja Proffsvägg från Huntonit behövde bröderna inte ta hänsyn till några sådana faktorer.

- När vi fick veta att produkten består av bara trä och vatten var vår spontana reaktion ”Va, var det allt?” och det visade sig att så var det. Det gjorde proffsväggen väldigt lämplig för vårt projekt.

Släta väggar på rekordtid

Huntonits Proffsvägg erbjöd bröderna en enkel och smart väg till en högkvalitativ vägg utan krångel och tillsatser. Med fem enkla steg fick jaktstugan nya släta väggar – på rekordtid. Proffsväggen kräver inget efterarbete utan var redo att målas direkt efter montering.

- Genom att välja Huntonit Proffsvägg sparade vi både tid och pengar. Det var så smidigt att montera. Den passar lika bra här som den hade gjort i huset hemma i stan. Den är på riktigt. Ett enkelt sätt att skapa den där känslan som infinner sig när du vet att någonting är riktigt gjort.

Att hedra en farfar

Det var tilliten och relationen till farfar som skapade ett intresse att bevara det han en gång byggt. Hållbarhet, effektivitet, en gedigen stomme var bara några av de önskemål bröderna hade när renoveringen skulle genomföras.

- Det var viktigt att materialvalen blev rätt och stommen rätt gjord, det hade farfar tyckt. Annars hade det känts som vi svikit honom, vi ville hedra hans minne och inte störa naturen. Den här platsen betyder så mycket för oss, det hade känts fel att placera artificiella produkter i en miljö vi förknippar med trygghet och värme.

Bröderna är båda nöjda med valet av Proffsvägg från Huntonit och berättar att de känner att de lyckats genomföra renoveringen utan att kompromissa på farfars vision, precis som de önskat.

- Vi ville att det skulle lira med farfars värderingar och då passade Huntonit oss perfekt! Konstigt att inte alla väljer den här metoden.

 

Dela

Inspireras av våra produkter

En del av Byggma Group AB