Inspiration

Äntligen fick sommarstugan nya innerväggar!

Monica delar en fin liten sommarstuga med sin bror. Ett charmigt ställe dit de gärna tar barnen och njuter av ledigheter. Huset har länge varit i behov av renovering, men de har inte fått tid för det, vid sidan av jobb och småbarn. Och under semestrarna vill man ju gärna njuta av ledigheten och umgås med barnen, inte bara fixa med huset.

-Vi bodde alldeles för länge i ett halvfärdigt hus med kala gipsväggar. Det var vårt ständigt dåliga samvete, berättar Monica. Men så hände något som plötsligt förändrade allt. Under en tv-inspelning för tid sedan upptäckte jag Huntonits väggpanel som var en del av ett inredningsprojekt. Jag blev överraskad av hur enkelt det var och hur snyggt det blev.

-Det här måste jag prova, tänkte Monica och började med en väggpanel hemma i tvättstugan. Det gick ju hur lätt som helst! Det här var precis vad vi borde göra i sommarstugan.

Enstavsplank och bröstpanel

Sagt och gjort. Monica lånade hem några varuprover och färgprover, och började planera renoveringen tillsammans med sin bror. Det fanns mycket att välja mellan, både till stil och kulör. De var båda överens om att inredningen skulle vara så tidlös stil som möjligt för att slippa göra om det igen om några år. Kulörerna skulle vara ljusa och stilen skulle matcha huset. Till hallen valde de Rustik enstavsplank med ett naturtroget utseende och tydlig träådring. Vardagsrum och sovrum fick väggpaneler. Och köket traditionell bröstpanel.

-Det enda som avvek lite var den mintgröna nyansen på panelerna som vi valde. Vi tänkte att i värsta fall får vi måla om det sen men det är ju ändå lätt gjort. Men det blev precis så fint som vi hoppats. Det var en spännande kulör som ändrar utseende beroende på hur ljuset faller in. Den kändes lite levande liksom.


Väggpanelen Skygge i färgen Soft Menthol 

Färdigt på en helg!

-Vi planerade in själva monteringen till en helg, utan att veta hur långt vi skulle hinna. Men allt gick så himla smidigt så vi blev färdiga med hela huset! Monteringen är lika enkel som att lägga ett klickgolv. Man trär in panelerna i varandra, skruvar fast dem och så är det klart. Alla paneler är dessutom färdigmålade så där spar man också tid. Det enda som är ett pyssel är sågningen kring dörrar och fönster, och hålen för eluttagen. Annars är allt så otroligt enkelt. Vi är verkligen inga hantverkare men klarade det riktigt bra själva.

-Till monteringen behöver man vattenpass, måttband och skruvdragare med håltagare för eluttagen. Och en vanlig såg för att kapa skivorna. Man kan också beställa färdiga längder hos bygghandeln. Det gjorde vi eftersom vi har en rätt låg takhöjd i huset och dessutom ville ha bröstpanel. Det sparade också en del tid och arbete.

Naturmaterial utan tillsatser

-Väggpanelerna från Huntonit är verkligen fantastiska! Inte bara för att de är så enkla att montera. De finns dessutom med olika ytstruktur, fasningar och kulörer. Det finns skivor för alla stilar och smaker, från lantligt och rustikt till stilrent och elegant. Och de blir verkligen fina. De ser nästan ut att vara platsmålade och man ser inga skarvar mellan skivorna.

-Något som jag uppskattar också är att de är tillverkade av naturmaterial, helt utan tillsatser. Det är bara sammanpressat träfiber. Inget tillsatt lim. Det är ett väldigt smart sätt att ta tillvara på restprodukter från sågverk. Sånt gillar jag. Dessutom är färgen vattenbaserad och godkänd av Astma- och allergiförbundet. Det är viktigt när man har småbarn. Det känns bra att ha dem även i barnens rum.

Nu ska Monica fixa de sista detaljerna innan slutresultatet är färdigt. Håll utkik här på huntonit.se och på hemmafixarbloggen.se för att se det färdiga resultatet. 

Monica tipsar!

  • Ägna gärna lite extra tid åt att välja en panel som passar. Urvalet är stort så välj panel utifrån husets stil och kulören efter egen smak. Våga vara lite modig med kulören. Det är ju lätt att måla om, om du skulle ångra sig senare. Hitta alla färger här!

  • Panelerna går att fästa på nästan allt: träskivor, gips och reglar, men välj skruv efter underlag. Fråga i bygghandeln. Skruven ska ha koniskt huvud så att den inte sticker ut. Är underlaget skivor så måste du hitta reglarna bakom och skruva i dem.

  • Det är bra att vara två som hjälps åt. Man brukar ju säga att husrenoveringar frestar på förhållandet men ett sånt här projekt är så lätt att jag har svårt att se att det skulle göra det. Vi höll sams hela tiden.

  • Det finns också färdiga kit med exakt rätt kulör för lister och kanter efter monteringen. Det blir pricken över i.

Monica Karlstein

Certifierad inredare, journalist och redaktör. Driver också sin egen inredningsblogg, Hemmafix med fokus på gör-det-självare. Läs mer på hemmafixarbloggen här! 

Se monteringen här! 

Dela

Inspireras av våra produkter

En del av Byggma Group AB